Skogsmans - Tysk Wachtelhund
     
Rastypiska, Självständiga och Viltskarpa       

 

Start
Aktuellt
Våra Hundar
Om Skogsmans
Tysk Wachtelhund
Avel
Vildsvinsjaktprov
Kontakt
   Presentation
   Vår Hundfilosofi
Om oss
Den drivande jakthunden har lagt grunden till ett stort intresse för jakt med hund. Inom familjen har olika raser representerat ex Strävhårig Vorsteh, Strävhårig Tax och längre tillbaka stövarraser. Första egna jakthunden var en Strävhårig Tax som införskaffades 1985. En hane som blev jaktchampion i tidig ålder. En liten hund med en stor portion jaktlust, bytesmedveten, med stort mod och mycket skärpa. Den hundens egenskaper och karaktär har till stor del präglat vår syn på skogsjakthunden i den praktiska jakten.

Vi (Lars, Camilla döttrarna Louise och Tova) bor i östra Skåne vid kusten strax söder om Kristianstad i en mindre ort, Åhus. Vi är utbildade inom områdena Skog och Ekonomi.
Lars är skogsansvarig vid några av
 sydsveriges större privata skogs- och jordbruksegendomar och Camilla är redovisningsansvarig inom en av de större livsmedelsproducenterna.
         
Skogsbruk, hundar och jakt har utvecklats till en livsstil. Som Rudolf Friess (Wachtelhundens fader) uttryckte det, "En jägare utan hund är som ammunition utan krut".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Lars är utbildad jaktprovsdomare sedan 25 år. Drevprovsdomare för de drivande raserna och senare som jaktprovsdomare för Wachtelhund.

Vår första Wachtelhund kom in i familjen 1991 och var en skimmeltik e. Hakon von der Lüttgenheide u. Frahekos Eva. Vid den tidpunkten hade vi haft vildsvin på våra jaktmarker under några år och hade en etablerad stam. Kron- och dovviltsstammarna ökade och behovet av en effektiv skogsjakthund  som självständigt jagade viltslagen efterfrågades.

                                                                                                                    
Vi såg det som självklart att starta på jaktprov                                           Eftersök med "Grazie" på medaljbock.
och röntga höfter och armbågar året var 1992.

Vi disponerar ett jaktområde i sydöstra skåne om ca 1000 ha med flera viltvatten sedan mitten av 1980-talet. Samtliga klövviltsslag är representerade och det erbjuds bra kvällsstreck på änder. Jaktområdet ger våra hundar bra möjlighet att få utvecklas och jaga/jagas in självständigt.

Vildsvinens utbredning i sydsverige startade bla. inom vårt jaktområde och de första vildsvinen nedlade vi under andra halvan av 80-talet. Vi har aktivt jagat vildsvin med våra hundar sedan dess. Vildsvinsjakten dominerar i den praktiska jaktutövningen och det är en förutsättning hos oss att våra hundar presterar och jagar vildsvin självständigt, uthålligt med mod och skärpa. Vi har flera hundföraruppdrag med våra hundar på några av dem mest vilttäta områdena i sydsverige där vilt- och jaktförvaltning bedrivets under lång tid. Genom åren har vi samlat på oss en bred erfarenhet om vad som krävs av jaktorganisation, hundar och hundförare. 


                                

Sydskånsk Kronhjort (Nominatras) i medaljklass nedlagd                         En lyckad vildsvinsjakt en vinterdag 1992. Tre jägare                    
på drev för en av våra hundar. En oförglömlig upplevelse.                        och vildsvinen är nedlagda efter bra arbete av "Grazie". 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
2022 © Skogsmans Kennel