Skogsmans - Tysk Wachtelhund
     
Rastypiska, Självständiga och Viltskarpa       

 

Start
Aktuellt
Våra Hundar
Om Skogsmans
Tysk Wachtelhund
Avel
Vildsvinsjaktprov
Kontakt
   Aktuellt 2018
   Aktuellt 2017
   Aktuellt 2016
   Aktuellt 2014-2015

Aktuellt 2016

November-December

 

      

Vi önskar alla en skön Jul och ett Gott Nytt 2017!
 

 


Oktober

Som uppfödare är det överskuggande målet, genom noggrant avelsarbete kunna bidra med ämnen som genom rätt utveckling kan bli dugliga jakthundar i den praktiska jakten.

Förväntningarna på en ny kombination är alltid stimulerande och själva drivkraften. Vi gläds åt alla rapporter från våra valpköpare genom åren, men också från andra jägare som upplevt våra avkommor under den praktiska jakten.

För jägaren som införskaffat en ny valp/unghund är naturligtvis målet att hunden ska bli en duglig jakthund i den praktiska jakten men också att den ska bli en pålitlig familjemedlem i möblerade rum. Detta kräver ett genomtänkt arbete som vanligtvis tar 3-4 år.

 

En lyckad jaktträning, Skogsmans Vista 9 månader finner och reser en sugga och fyra större årsgrisar ur sin daglega och en av årsgrisarna skjuts på drev av ägaren och föraren själv. Skogsmans Visca som klarat anlagsklass viltspår på sin 9 månaders dag. Vi vill gratulera två engagerade jägare! Ska bli intressant att följa utvecklingen.
 


Mars

Det är med stort förtroende och glädje som vi nu har lämnat över valparna ur vår V-kull till sina nya jägarhem för att där formas till dugliga jakthundar och pålitliga familjemedlemmar.

  

   

 
Februari

Att valparna får utvecklas i vår hemmiljö ser vi som en självklarhet. Vår filosofi är att låta valparna få en balanserad miljöprägling de 8-9 veckor vi har förmånen att förvalta dem. De första 3-4v i en lugn del av vår bostad där Saldis och valparna fått den ro som de kräver. Därefter låter vi dem förflyttas till en mer central del där alla vardagliga göromål som pågår i ett hem blir en naturlig del för valparna.   

   

Från den centrala delen av bostaden ges också möjlighet de sista veckorna när behovet av större yta ökar att kunna gå ut direkt i vår trädgård som då erbjuder diverse aktivitetsmöjligheter. De sista veckorna låter vi också våra andra vuxna hundar vara med och bistå tiken med lek, kampande och fostran. På nedan foto är det mormor Kaxi som bistår Saldis.    

  

  

Genom noggran skötsel, omvårdnad och miljöprägling är vi själva övertygade om att valparna blir trygga och stabila individer, vilket de kommer att ha stor nytta av senare i jakten och vardagen. Detta underlättar också övergången från vår flock till sina nya jägarhem.  

 
Januari

Vi fick en förfrågan om att deltaga med våra hundar vid en avslutande jakt på ett av Statsskogsreviren i Mecklenburg-Vorpommern. Klövviltstammarna skulle beskattas något ytterligare innan man fullföljt den avskjutningsplan som var fastlagd för området och vi var inte svårövertalade. Tillsammans med goda vänner begav vi oss söderut och möttes av ett snöoväder som gjorde resan något farofylld.Vi hade bestämt att ansluta på revirets samlingsplats för dagens jakt, och som tur var lättade snöandet något mot slutet av resan så vi kunde anlände 15 minuter efter tidsplan. Våra vänner har deltagit med sina hundar vid jakter i området under många år och känner jaktledningen väl så allt var förberett vid vår ankomst. Vid närmare eftertanke kan man nog undra om det står rätt till... Att ge sig av till Tyskland i snöoväder för 2,5 timmars effektiv jakt! Men som alltid när vi åker söderut, så är det mycket mer än jakten som drar!

       

 
Januari

Det nya kalenderåret inleddes som det gamla slutade med regn och mild temperatur för årstiden. I våra trakter bra förutsättningar för det vilda att finna naturlig föda att bygga upp en buffert för den vinter som förväntas komma. Med gynnsamt väderläge ges också fortsatt möjlighet att jaga med våra hundar vilket är glädjande även om det är med blandade känslor ur etisk synpunkt. Vi tänker främst på vildsvinen som så här sent på jaktsäsongen står inför föryngringsperiod. Jakten med löshund kräver extra planering och gott omdöme för att vara försvarbar. Lagom till trettonhelgen kom väderomslaget till vinter. Vid tidpunkten nedkom också vår tik Saldis med valpar. Hon är en mycket instinktsäker mor och hanterar sina 9 valpar lugnt, tryggt och rutinerat. De är i allra högsta grad välmående och växer bokstavligen så det knakar. Vi är mycket tacksamma över att få möjlighet att uppleva en tik som Saldis på alla plan.

 

 

Bruna, Röda, Brunskäckar och Brunskimmel är de färgvarianter som representerar vår V-kull. Detta var inte vad som förväntades skulle falla ur kombinationen eftersom den bruna färgen vanligvis är dominant, men valparnas färger finns i tidigare generationer. Färg är i grunden av underordnad betydelse för oss. 

Samtliga valpar är tingade och kommer att stå hos genuina jägare. Under mars månad kommer dem till sina nya jägarhem och vi ser mycket fram emot att få följa vår V-kull. Kombinationen står att läsa om under Avel/Aktuella Parningar-Valpar här på hemsidan.

 

     

 
2022 © Skogsmans Kennel